ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА У ГОСТЕ ГРАЂАНИМА
18.06.2011

Више стотина грађана Палилуле било је у могућности да протеклог викенда, у оквиру пројекта «Базар здравља», провери своје здравствено стање или добије савет. Овај пројекат промоције здравља и здравих стилова живота, који је остварен ван ординације, на отворено простору у дворишту општине Палилула,  у организацији Дома здравља Ниш и покровитељством Градске општине Палилула, био је намењен свим становницима Града, посебно радно активном становништву Палилуле.

На овом првом овогодишњем Базару здравља заинтересовани грађани могли су да измере крвни притисак, ниво шећера у крви, сазнају проценат масне масе  у организму, степен бубрежне функције, да изврше преглед младежа (дермаскопом); одређивање коштане густине; образују се за самопреглед дојке и здраве стилове живота. У вези здравих стилова живота, грађани су могли да сазнају појединости о  штетност дувана и дуванског дима; важности правилне исхране и физичке активности; ревенције кардиоваскуларних и малигних болести; процени ризика за шећерну болест; едукација о врстама опијата, последицама узимања и подстицај окретању здравим стиловима живота. Заинтересованим грађанима је дељен и едукативни материјал уз стручне савете лекара.

Водеће узроке оболевања и умирања у Републици Србији представљају хронична незаразна обољења (болести срца и крвних судова, шећерна болест, малигне болести – рак дојке, грлића материце и дебелог црева), чијем настанку и развитку доприносе фактори ризика у највећој мери везани за неадекватно здравствено понашање, као и за факторе наслеђа. «Ризик настанка ових обољења се може редуковати или елиминисати применом одређених промотивних активности и превентивних интервенција - истакла је примаријус др Невена Симовић, специјалиста опште медицине, координаторка Центра за превенцију Дома здравља у Нишу. Задатак Дома здравља Ниш, као установе примарне здравствене заштите, је унапређење здравља и побољшање квалитета живота елиминисањем узрока који доводе до појаве болести и приближавање система здравствене заштите корисницима - нагласила је прим.др Невена Симовић, која је задужена и за односе са јавношћу у Дому здравља Ниш.

Планирамо да „Базари здравља“ наставе своју мисију и током лета на различитим локацијама у граду. Милан Ђурђевић, председник Скупштине  и Славољуб Савић, помоћник начелника Управе Градске општине Палилула, наговестили су и могућност даље сарадње општине са Домом здравља,у остваривању промоције здравља и здравих стилова живота за становништву на сеоском подручију општине Палилула